Υλικά
Για το φύλλο*Υλικά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδι
1 αβγό
1 φλ. χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
700 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
300 γρ. παστό χοιρινό με τη γλίνα του σε πολύ μικρά κομματάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
1 κ.γ τριμμένο μπαχάρι
1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
Ελαιόλαδο,
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε την ζύμη: κρατάμε 100 γρ.
αλεύρι, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε λεκάνη μαζί με τη σόδα και κάνουμε μια γούβα στη μέση.
Χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε λίγο –λίγο το χλιαρό νερό.
ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και ζυμώνουμε γύρω στα 5 -7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επανέλθει στη θέση της σχεδόν αμέσως).
Την αλείφουμε με ελαιόλαδο τη βάζουμε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: κόβουμε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες και μετά σε μικρά κομματάκια.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο με λίγη από τη γλίνα του παστού (ή βούτυρο, αν δεν έχουμε), τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το μπαχάρι ανακατεύοντας συνέχεια.
Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε και το λάχανο και μαγειρεύουμε άλλα 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, κόβουμε το παστό σε μικρά κομμάτια μαζί με το λίπος του και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που κρατήσαμε, ανοίγουμε το μεγαλύτερο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ.αφήνοντας να κρέμεται όσο περισσεύει έξω από το ταψί.
Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.
Ανοίγουμε τη μικρότερη μπάλα σε φύλλο και το στρώνουμε επάνω στη γέμιση.
Γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα σε ένα χοντρό κορδόνι (κόθρο).
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε σε τετράγωνα.
Φουρνίζουμε την πίτα, ψήνουμε για 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε15 λεπτά ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να μείνει 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.
*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χοντρό «χωριάτικο» φύλλο ή έτοιμη φύλλο κουρού.
Α.Τ.