Υλικά
2 κ.σ. βούτυρο Υλικά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. μπέικον πολύ ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα
1 φλ. ψίχουλα μπαγιάτικο ψωμί
2 κ.γ. Worcestershire sauce
2 αβγά
1 φλ. καφέ φίλτρου
½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
½ φλ. νερό (ή ζωμό κρέατος)
1 φλ. ξινή κρέμα γάλακτος
Αλεύρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
Τα μεταφέρουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε τον κιμά, το μπέικον, τα ψίχουλα του ψωμιού, τα αβγά χτυπημένα, την πάπρικα, την Worcestershire sauce, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά και φτιάχνουμε κεφτεδάκια.
Τα αλευρώνουμε και τα βάζουμε σε λαδόκολλα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τα τηγανίζουμε λίγα -λίγα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στην άκρη, στραγγίζουμε το λίπος, κρατάμε 3 κ.σ, καθαρίζουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το λίπος που κρατήσαμε πάλι μέσα στο τηγάνι.
Το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε τον καφέ και το κρασί και μόλις πάρουν βράση αραδιάζουμε μέσα προσεκτικά τα κεφτεδάκια.
Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε την ξινή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε προσεκτικά και απαλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η κρέμα στη σάλτσα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, μεταφέρουμε σε βαθουλή πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Σημ. Αντικαθιστούμε την ξινή κρέμα (sour cream) με 1 φλ.
γάλα εβαπορέ με πλήρη λιπαρά + 1 κ.σ φρέσκο χυμό λεμονιού χτυπημένα μαζί με πιρούνι μέχρι να «κόψει» το γάλα και να γίνει σαν κρέμα.
Α.Τ.