Υλικά
1½ κ. χταπόδι Υλικά
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. ξίδι
1 –2 καυτερές πιπερίτσες
1 κ.γ. ολόκληροι κόκκοι μαυροπίπερο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια 4 εκ..
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας την πράσινη ουρίτσα.
Πλένουμε τις πιπερίτσες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες και τις κόβουμε σε φετούλες.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι.
Κόβουμε τα πλοκάμια σε κομμάτια 3 εκ.
και την κουκούλα σε τέσσερα κομμάτια.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία χωρίς νερό και το μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει τελείως –αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα μαζί με το ζουμί και το αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και τους κόκκους του πιπεριού, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
Σβήνουμε με το ξίδι και όταν εξατμισθεί προσθέτουμε το χταπόδι και το ζουμί του και σιγοβράζουμε για 5 –6 λεπτά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Α.Τ.