Υλικά
1 ½ κ. σουπιές Υλικά
2 πράσινες μεγάλες πιπεριές
3 κόκκινες μεγάλες πιπεριές
3 κίτρινες μεγάλες πιπεριές
3 πορτοκαλί μεγάλες πιπεριές
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
½ φλ. ελαιόλαδο +1/3 φλ. ελαιόλαδο
100 γρ. αντσούγιες
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές από το ζελατινώδες κόκκαλο, την πέτσα και το μελάνι (το φυλάμε στην κατάψυξη για να φτιάξουμε κάποια άλλη στιγμή πιλάφι με μελάνι).
Κόβουμε το σώμα σε λωρίδες πλάτους 2 εκ.
και τα πλοκάμια στα δύο ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθος.
Στις αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε καθέτως σε τέσσερα κομμάτια την κάθε μία.
Ρίχνουμε στη μουλινέτα τις αντσούγιες και το σκόρδο μαζί με το 1/3 φλ.
ελαιόλαδο και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.
Αφήνουμε την αλοιφή της αντσούγιας στην άκρη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) επάνω σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε τις σουπιές και τις σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να πιάνουν στον πάτο της κατσαρόλας.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί ρίχνουμε καυτό νερό δύο εκ.
πάνω από τις σουπιές, αλατίζουμε πολύ ελαφρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθούν τα υγρά σε σάλτσα με την υφή σιροπιού.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πιπεριές και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε την πάστα της αντσούγιας και ανακατεύουμε προσεκτικά το φαγητό.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε με λευκό ρύζι ή με παπαρδέλες ή λαζάνια ή πολέντα.
A.T.