Υλικά
1 κ. κοιλιές από αρνί ή κατσίκι Υλικά
200 -300 γρμ. εντεράκια ψιλοκομμένα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
5 -6 σκελίδες σκόρδο
¾ φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. ξύδι
500 γρ. ντομάτα ξεσποριασμένη και τριμμένη στον τρίφτη
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 φύλο δάφνης
½ κ.γ. κανέλλα τριμμένη
1 ξύλο κανέλλας
3-4 κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τις κοιλιές και τις κόβουμε σε πλατιές λωρίδες.
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Πλένουμε και γυρίζουμε μέσα έξω τα εντεράκια.
Τα τρίβουμε με αλάτι, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, βράζουμε 500 ml νερό με ξύδι, τα ρίχνουμε μέσα, τα ζεματίζουμε 2-3 λεπτά και τα βγάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Όταν κρυώσουν τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 3 εκατοστών.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια 3 εκ.
τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά).
Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν επάνω σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας άλλα 6 -7 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν λίγο και αυτά, ρίχνουμε τις κοιλιές και τα εντεράκια και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια γύρω στα 7-8 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε καυτό νερό ίσα να σκεπάζει το φαγητό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε γύρω στα 45 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι κοιλιές και τα εντεράκια, να πήξει η σάλτσα, να πιει το φαγητό το νερό και να μείνει με το λάδι του. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας αν θέλουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Α.Τ.