Υλικά
500 γρ. φρέσκα μύδια ψίχα στο υγρό τους ή 2 κ. μύδια με το κέλυφος Υλικά
200 γρ. φέτα
3 μέτριες ώριμες σφιχτές ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 –2 κόκκινες καυτερές πιπεριές ή 1 κ.σ. μπούκοβο
½ φλ. ελαιόλαδο
1 γερή πρέζα ξερή ρίγανη
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες.
Ψιλοκόβουμε τη μία και τρίβουμε τις άλλες δύο στη χοντρή μεριά του τρίφτη.
Πλένουμε τις καυτερές πιπεριές, αφαιρούμε το κοτσανάκι, τους σπόρους και τις μεμβράνες και τις κόβουμε σε ροδέλες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές (ή το μπούκοβο) για 7 λεπτά να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε γύρω στα 10 λεπτά, ρίχνουμε το υγρό που έχουμε κρατήσει από τα μύδια και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μείνει η σάλτσα με το λάδι της.
Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε τα μύδια, τη φέτα, τη ρίγανη και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε προσεκτικά, επιστρέφουμε το σκεύος στην εστία και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά άλλα 3-4 λεπτά.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και πιπέρι αν θέλουμε και σερβίρουμε αμέσως. Αν χρησιμοποιούμε ζωντανά μύδια με το κέλυφος, τα καθαρίζουμε ξύνοντας το κέλυφος καλά με ένα μαχαίρι και βγάζουμε το «γένι» τραβώντάς το προς τα πάνω.
Τα αχνίζουμε σε κατσαρόλα σκεπασμένη και αποσύρουμε από τη φωτιά αμέσως μόλις ανοίξουν.
Ή, καίμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο άδειο τηγάνι, τα ρίχνουμε μέσα και τα ανακατεύουμε μέχρι να ανοίξουν (πετάμε όσα μείνουν κλειστά).
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε τα μύδια να χλιάνουν για να μπορούμε να τα πιάσουμε, πετάμε το κέλυφος και μεταφέρουμε την ψίχα σε μπολ.
Συνεχίζουμε όπως παραπάνω, ξεκινώντας με το σοτάρισμα το σκόρδου του κρεμμυδιού και της καυτερής πιπεριάς.
Α.Τ.