Υλικά
500 γρ. χταπόδι βρασμένοΥλικά
½ φλ. από το υγρό του
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι
1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
8 -10 ντοματάκια βελανίδια
½ φλ. σούπας ελαιόλαδο
150 -200 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή κεφαλογραβιέρα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το χταπόδι σε πολύ χαμηλή φωτιά με ½ φλ.
ζεστό νερό, να μαλακώσει τελείως.
Το στραγγίζουμε και κρατάμε 3 κ.σ από το υγρό του.
Το κόβουμε σε κομματάκια.
Πλένουμε τα ντοματάκια και τα κόβουμε στα δύο.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και κόβουμε κάθε σκελίδα κατά μήκος στα δύο ή στα τρία, ανάλογα με το μέγεθος.
Κόβουμε το τυρί σε κυβάκια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τα ντοματάκια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα για 7-8 λεπτά, να μαλακώσει το σκόρδο χωρίς να πάρει χρώμα και να σωθούν τα υγρά από τα ντοματάκια.
Ρίχνουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε για 2 -3 λεπτά, σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί και όταν εξατμισθούν, προσθέτουμε το υγρό του χταποδιού.
Ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά και προσθέτουμε το τυρί.
Μαγειρεύουμε για 2-4 λεπτά να λιώσει το τυρί, αποσύρουμε από την εστία, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Α.Τ.