Υλικά
4 παχουλά ορτύκια Υλικά
500 γρ. ντομάτες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κόκκοι μπαχάρι
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα ορτύκια.
Τα βάζουμε επάνω σε ξύλο κοπής με την πλάτη και τα κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι στη μέση κατά μήκος (έτσι κάθε κομμάτι θα έχει ένα μπουτάκι, μια φτερούγα και στήθος). Τρίβουμε τις ντομάτες στη χοντρή μεριά του τρίφτη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και τσιγαρίζουμε τα ορτύκια σε μέτρια φωτιά απ' όλες τις μεριές.
Τα βγάζουμε σε πιάτο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σοτάρουμε 5-6 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Ξαναβάζουμε μέσα τα ορτύκια και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε τη ντομάτα, 1 ½ φλ.
καυτό νερό, το μπαχάρι, την κανέλλα και τη ζάχαρη.
Αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρει βράση το φαγητό χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα γύρω στα 50 λεπτά ή μέχρι να ξεχωρίσει το κόκκαλο από το μπουτάκι και να μελώσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε το βούτυρο και κουνάμε την κατσαρόλα να λιώσει και να γυαλίσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε από δύο μισά ορτύκια σε κάθε πιάτο δίπλα σε πουρέ πατάτας και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
A.T.