Υλικά
1 κ. μοσχαρίσιο κρέας ελιά η ποντίκι σε μικρές μερίδες Υλικά
3 μέτριες πατάτες σε κύβους
2 μέτρια παντζάρια
1 κ.σ. ξύδι κόκκινο
2 μέτρια ξερά κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές λωρίδες
¼ από ένα μέτριο λάχανο σε λωρίδες
2 μέτρια καρότα σε χοντρές ροδέλες
2 -3 σκελίδες σκόρδο
⅓ φλ. φρέσκο βούτυρο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ξερό φύλλο δάφνης
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σμετάνα για γαρνιτούρα*
Εκτέλεση
Βράζουμε τα παντζάρια φροντίζοντας να μείνουν τραγανά.
Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα παντζάρια, τα τηγανίζουμε για 4 -5 λεπτά και σβήνουμε με το ξύδι για να κρατήσουν το χρώμα τους.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το κρέας σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 800 ml κρύο νερό και το φύλλο της δάφνης και μόλις πάρει βράση, σιγομαγειρεύουμε μέχρι να είναι το κρέας σχεδόν έτοιμο.
Διαλύουμε τον πελτέ της ντομάτας σε 300 ml νερό μαζί με 1 ⅓ κ.σ αλάτι και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Αφού πάρει 1-2 βράσεις, προσθέτουμε το λάχανο και τις πατάτες και βράζουμε 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το παντζάρι, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι, και σιγομαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με μια κουταλιά σμετάνα σε κάθε πιάτο και καλό φρυγανισμένο ψωμί.
Σημ. πιάτο από την κουζίνα της Ουκρανίας.
Η σμετάνα είναι ένας είδος ξινής κρέμας με λεπτή γεύση, που πωλείται στα ρώσικα και τα ποντιακά μπακάλικα.
Μπορούμε αντί για σμετάνα να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι.
Α.Τ.