Υλικά
1 κουνέλι κομμένο σε μικρές μερίδεςΥλικά
250 γρ. λουκάνικο τσορίθο σε ροδέλες
250 γρ. μύδια ή κυδώνια (όστρακα)
400 γρ. ρύζι καρολίνα (ή το ισπανικό bomba)
2 γλυκιές κόκκινες πιπεριές ψημένες και κομμένες σε λωρίδες
400 γρ. ντομάτες, αποφλοιωμένες, χωρίς σπόρια, χοντροκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
12 μέτριες γαρίδες καθαρισμένες με το κεφάλι επάνω
1/2 φλ. ελαιόλαδο
200 γρ. αρακάς
1 κ.γ. σαφράν σε κλωστούλες
1 φύλο δάφνης
3/4 λίτρου ζωμός κοτόπουλου ζεστός
1 ολόκληρο λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες -αφήνουμε τα κεφάλια.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κουνέλι.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και το ροδίζουμε καλά από όλες τις μεριές.
Το αλατοπιπερώνουμε και το βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.
Τηγανίζουμε το τσορίθο και το μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα στην πιατέλα με το κουνέλι.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τα μύδια ή τα κυδώνια, τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ανοίξουν (πετάμε αυτά που παραμένουν κλειστά) και τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε γαβάθα.
Σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να ροδίσουν και τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα στη γαβάθα με τα όστρακα.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον αρακά και μαγειρεύουμε για πέντε λεπτά.
Ρίχνουμε το σαφράν διαλυμένο στον ζωμό, τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε στο ρύζι το κουνέλι και το τσορίθο, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε την πιπεριά, τα όστρακα και τις γαρίδες και ανακατεύουμε πολύ απαλά.
Σερβίρουμε με το σκεύος στο τραπέζι και γαρνίρουμε αν θέλουμε με φετούλες λεμονιού.
A.T.