Υλικά
1/3 φλ. ελαιόλαδο Υλικά
1μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι καθαρισμένο από τις ίνες και ψιλοκομμένο
250 γρ. φακές τύπου Beluga
1 ξερό φύλλο δάφνης
1 φλ. κόκκινο κρασί
3 φλ. ζωμός λαχανικών
Αλάτι και πιπέρι
500 γρ. αρνί μπούτι ή 16 παϊδάκια αρνίσια
1 κ.σ. φύλλα από φρέσκο δεντρολίβανο
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 φλ. φρέσκο σπανάκι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν, 5-7 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φακές και το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να αλειφθούν οι φακές με το λάδι.
Ανεβάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κόκκινο κρασί.
Μόλις εξατμισθεί, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο -λίγο τον ζωμό περιμένοντας να απορροφηθεί η μια ποσότητα για να ρίξουμε την άλλη (όπως κάνουμε για να φτιάξουμε ριζότο).
Μετά από μισή ώρα, οι φακές θα είναι τρυφερές αλλά χωρίς να έχουν λιώσει.
Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μια σκελίδα σκόρδο να μαλακώσει, ρίχνουμε και το σπανάκι και μαγειρεύουμε για 6’-7’ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι.
Αλατοπιπέρωνουμε ελαφρά και ανακατεύουμε με τις φακές.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας από το μπούτι.
Το κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Αν χρησιμοποιήσουμε παϊδάκια, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε.
Βάζουμε τι κρέας σε αντικολλητικό ταψί, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο για 45 το μπούτι και για 30 λεπτά τα παϊδάκια, γυρίζοντάς τα 1 φορά.
Μεταφέρουμε τις φακές με το σπανάκι σε βαθουλή πιατέλα και τακτοποιούμε επάνω τα παϊδάκια με τους χυμούς τους.
Σερβίρουμε αμέσως μία φέτα κράς ή από 4 παϊδάκια σε κάθε πιάτο και 4-5 κ.σ φακές με σπανάκι.
Α.Τ.