Υλικά
2 φλ. βραστό ή ψητό στήθος κοτόπουλου ψιλοκομμένοYλικά
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μικρό ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 ml γάλα
1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
3 αβγά
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
2 φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
Αλεύρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια πάστα.
Προσθέτουμε το γάλα ζεστό και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να γίνει το μείγμα σαν αλοιφή, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνει.
Προσθέτουμε τα 2 αβγά χτυπημένα και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε γερά.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το πιπέρι καγιέν, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού,τη σκόνη μουστάρδα και την πάπρικα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι αν θέλουμε και ανακατεύουμε καλά.
Πλάθουμε τις κροκέτες με βρεγμένα χέρια στο σχήμα που έχουν τα σουτζουκάκια, τις αραδιάζουμε σε δίσκο καλυμμένο με λαδόκολλα και τις αφήνουμε σκεπασμένες με μεμβράνη στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βάζουμε σε ξεχωριστά μπολ τα ψίχουλα του ψωμιού, το αλεύρι και το 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο.
Περνάμε κάθε κροκέτα πρώτα από τα ψίχουλα, μετά από το αβγό και μετά από τα αλεύρι και την τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Την τοποθετούμε πάλι στο δίσκο.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει το μείγμα και αφήνουμε τις κροκέτες στο ψυγείο σκεπασμένες με μεμβράνη για άλλη μισή ώρα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι -χρειαζόμαστε γύρω στα 3 εκ.-, και τηγανίζουμε λίγες -λίγες τις κροκέτες μέχρι να χρυσίσουν.
Τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αφήνουμε το λάδι να κάψει πάλι πριν βάλουμε στο τηγάνι την επομένη δόση.
Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού ή με κάποια κρύα σάλτσα (μαγιονέζα, μουστάρδα, σος ταρτάρ, κλπ).
Α.Τ.