Υλικά
750 γρ. κιμάς από κοτόπουλο Υλικά
3 -4 κ.σ. σησαμέλαιο
3 -4 κ.σ. miso*
12 φύλλα shiso*
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
¾ φλ. Yakitori Tare*
Σουσάμι καβουρδισμένο (αν θέλουμε)
17 ξύλινα σουβλάκια
Εκτέλεση
Αφήνουμε τα σουβλάκια να μουλιάσουν σε νερό για 30 λεπτά.
Βάζουμε τα φύλλα του shiso το ένα επάνω στο άλλο και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει (χωρίς κάποια λιπαρή ουσία).
Βάζουμε στο τηγάνι το ⅓ του κιμά και το ανακατεύουμε γερά με ξύλινη κουτάλα διαλύοντας τους κόμπους και καβουρδίζοντας τον κιμά μέχρι να χάσει και το τελευταίο ίχνος ροζ χρώματος.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε σε βαθύ μπολ τον καβουρδισμένο κιμά και τον ωμό κιμά, προσθέτουμε το σησαμέλαιο και το miso και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
Ζυμώνουμε διπλώνοντας την ζύμη 30 φορές από αριστερά προς τα δεξιά και 30 φορές από δεξιά προς αριστερά.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η διαδικασία είναι βασική για να ενωθούν τα υλικά.
Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία.
Τοποθετούμε μια σχάρα επάνω σε ένα ταψί και τη λαδώνουμε καλά.
Αλείφουμε τα χέρια μας με σησαμέλαιο, παίρνουμε 3 κ.σ από το μείγμα του κιμά και το πλάθουμε σαν πιτάκι.
Βάζουμε στη μέση του ένα σουβλάκι και σφίγγουμε το πιτάκι του κιμά γύρω από το σουβλάκι σχηματίζοντας ένα κεφτεδάκι ή ένα σουτζουκάκι.
Ακουμπάμε τα σουβλάκια επάνω στη σχάρα, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα ψήνουμε για 6 λεπτά.
Τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά και τα ψήνουμε για 4 λεπτά.
Τα αλείφουμε με τη σάλτσα yakitori χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και ψήνουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με το σουσάμι.
Σερβίρουμε αμέσως.
* miso είναι μια πάστα με αλμυρή γεύση που φτιάχνεται με βασικό υλικό φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. *shiso είναι ένα αρωματικό βότανο με ευχάριστη απαλή μυρωδιά που θυμίζει κανέλα.*Yakitori Tare είναι μια σάλτσα (tare σημαίνει σάλτσα), με κύριο συστατικό τη σάλτσα σόγια.Και τα τρία αυτά υλικά πωλούνται σε ενημερωμένα έθνικ μπακάλικα.
Α.Τ.