Υλικά
6 φύλλα μπακλαβά ή 1 χωριάτικο φύλλο για πίτα ή 1 φύλλο κουρού Υλικά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βούτυρο
2 φλιτζάνια τυρί που λιώνει (κασέρι, έμενταλ, γκούντα, μοτσαρέλα, κ.λπ.) τριμμένο
450 γρ. φρέσκος σολομός
5 αβγά
2 φλ. κρέμα γάλακτος
½ φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
2 κλωνάρια άνηθος
2 κλωνάρια μαϊντανός
1 κ.γ. άκοπο μαύρο πιπέρι
Φλούδα 1 λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αν το φύλλο που χρησιμοποιούμε είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε να αποψυχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Πλένουμε το σολομό, τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα κλωνάρια του άνηθου, του μαϊντανού, το άκοπο πιπέρι, τη φλούδα λεμονιού και 1 φλ.
νερό.
Μόλις πάρει βράση, τοποθετούμε στο τηγάνι το σολομό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ποσάρουμε μέχρι να αρχίσει να χωρίζεται η σάρκα με το πιρούνι -γύρω στα 5 λεπτά (δεν μαγειρεύουμε εντελώς το ψάρι).
Βγάζουμε στραγγιστά το σολομό σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει.
Το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα αβγά χτυπημένα και το τυρί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν πλήρως όλα τα υλικά.
Χωρίζουμε το σολομό σε κομματάκια με ένα πιρούνι προσέχοντας να αφαιρέσουμε τυχόν κόκαλα και πέτσες και τον μεταφέρουμε στο μπολ με το μείγμα των τυριών και της κρέμας.
Ανακατεύουμε ελαφρά, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το φύλλο (αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα μπακλαβά τα λαδώνουμε και ανάμεσα).
Απλώνουμε το μείγμα επάνω στο φύλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 -30 λεπτά.
Πέντε με επτά λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κόβοντας σε τρίγωνα. A.T.