Υλικά
1200 γρ. χταπόδι Υλικά
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
300 γρ. ώριμες ντομάτες τριμμένες
10 ντοματάκια στα δύο (αν θέλουμε)
¾ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
3 κόκκοι μπαχάρι
5 κόκκοι πιπέρι
1 ξερό φύλλο δάφνης
10 ντοματάκια cherry κομμένα στα δύο (αν θέλουμε)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι, κόβουμε, πλένουμε και χωρίζουμε στα δύο την κουκούλα και χωρίζουμε τα πλοκάμια.
Βάζουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα σε κατσαρόλα με το φύλλο της δάφνης, το μπαχάρι και το άκοπο πιπέρι και ρίχνουμε 1 φλ.
καυτό νερό.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα στραγγιστά και κρατάμε στην άκρη το ζουμί του αφού αφαιρέσουμε τη δάφνη, το μπαχάρι και το πιπέρι.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομματάκια.
Καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την ντομάτα και ⅓ από το ζουμί του χταποδιού.
Αφήνουμε να πάρει η σάλτσα μια βράση και ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και 2 φλ.
καυτό νερό.
Μόλις ξεκινήσει να βράζει, ρίχνουμε τα ντοματάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και παρακολουθούμε το φαγητό ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσει.
Όταν το μακαρονάκι έχει σχεδόν πιει τα υγρά του -αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ακόμα- και έχει γίνει (δεν πρέπει να παραβράσει), προσθέτουμε το χταπόδι και δοκιμάζουμε το αλάτι.
Ρίχνουμε και λίγο ακόμα ζουμί αν μας αρέσει η δυνατή γεύση του χταποδιού και προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το φαγητό δεν πρέπει να είναι στεγνό, αλλά να έχει λίγο ζουμί.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Α.Τ.