Υλικά
1.200 γρ. μοσχαρίσια ελιά (με ή χωρίς κόκαλο) ή χτένι ή στρογγυλό ή κιλότο σε κύβους 5 εκ.Υλικά
⅓ φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. καρότα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
750 ml ξηρό κόκκινο κρασί
1 bouquet garni (2-3 κλωνάρια μαϊντανό, 2 ξερά φύλλα δάφνης, 2-3 κλαδάκια θυμάρι ή δεντρολίβανο δεμένα όλα μαζί, με λευκό βαμβακερό σπάγκο
2 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. ζάχαρη
200 γρ. παντσέτα ψιλοκομμένη ή καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο
300 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα
250 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια ολόκληρα
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε “καθιστή” κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις μεριές.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο και τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά.
Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με τις 2 κ.σ αλεύρι.
Ανακατεύουμε προσεκτικά και προσθέτουμε το κρασί και το bouquet garni.
Κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά επάνω στην εστία και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε για 2½ ώρες.
Σαρανταπέντε (45) λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου μαγειρέματος ζεσταίνουμε 1 -2 κ.σ ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε την παντσέτα ή το μπέικον μέχρι να βγάλουν το λίπος τους.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια στιφάδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμυδάκια.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Αφαιρούμε το bouquet garni, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε με βραστές πατάτες και όποια άλλα βραστά λαχανικά της εποχής μας αρέσουν.Α.Τ.