Υλικά
180 γρ. πλοκάμια χταποδιού βρασμένα μέσα σε νερό, ξύδι και δάφνη Υλικά
60 γρ. σάλτσα ντομάτας
10 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
10 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 600 γρ.)
1/2 σκελίδα σκόρδο
10 γρ. αγελαδινό βούτυρο
10 γρ. αλεύρι
150 ml φρέσκο γάλα πλήρες
Αλάτι, πιπέρι, 1/2 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση
Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Αφού μαραθεί προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και το χταπόδι.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να γλασάρει η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο grill μέχρι να μαλακώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με αναδευτήρα μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Σταδιακά ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα.
Αφού αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και τις μελιτζάνες.
Σερβίρουμε στο πιάτο βάζοντας πρώτα πουρέ μελιτζάνας και από πάνω τοποθετούμε το χταπόδι με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.*Η συνταγή και η φωτογραφία της είναι από το εστιατόριο Καράμπουρνο στη Θεσσαλονίκη.