Υλικά
1 κ. χταπόδι βρασμένο και καθαρισμένοΥλικά
100 γρ. πατάτες καθαρισμένες
50 γρ. καρότα καθαρισμένα
½ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. κίμινο
½ φλ. άνηθο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
30 ml ξύδι λευκό
1 κ.γ. πελτέ
1 μικρή πρέζα κόκκινο γλυκό πιπέρι (πάπρικα)
2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μόνο το λευκό μέρος
90 γρ. μανέστρα ψιλή (“ρυζάκι”)
1 μικρή γλυκοπατάτα καθαρισμένη
1 μικρό ξερό φύλλο δάφνης
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε πολύ ψιλά κυβάκια.
Βράζουμε το χταπόδι, σε κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φύλλο δάφνης σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε στραγγιστά από το ζουμί του και το ψιλοκόβουμε.
Αφήνουμε το ζουμί σε μπολ αρκετή ώρα, ώστε να “κατακάτσει” και να καθαρίσει όσο γίνεται περισσότερο.
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά.
Τα τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε για άλλα 1-2 λεπτά το τσιγάρισμα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζουμί απο το χταπόδι και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε και το χταπόδι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απο το λεμόνι, το ξύδι και τον άνηθο.
Βράζουμε τη σούπα μέχρι να χυλώσει.
Προσθέτουμε το ξύσμα και λίγο-λίγο τον χυμό λεμονιού και το ξύδι, μέχρι να επιτύχουμε τη γεύση που μας αρέσει (δεν είναι απαραίτητο να ρίξουμε όλη την ποσότητα, που αναφέρεται στα υλικά).
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.*Η συνταγή είμαι μια δημιουργική απόδοση μιας συνταγής του πατέρα Επιφάνειου από τη σεφ Νανά Γκαμπούρα.