Follow us

Χταποδόσουπα (της Νανάς Γκαμπούρα)

Χταποδόσουπα (της Νανάς Γκαμπούρα)

Υλικά

Υλικά

1 κ. χταπόδι βρασμένο και καθαρισμένο

100 γρ. πατάτες καθαρισμένες

50 γρ. καρότα καθαρισμένα

½ φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.γ.  κίμινο

½ φλ. άνηθο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

30 ml ξύδι λευκό

1 κ.γ. πελτέ

1 μικρή πρέζα κόκκινο γλυκό πιπέρι (πάπρικα)

2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μόνο το λευκό μέρος

90 γρ. μανέστρα ψιλή (“ρυζάκι”)

1 μικρή γλυκοπατάτα καθαρισμένη

1 μικρό ξερό φύλλο δάφνης

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε πολύ ψιλά κυβάκια.

Βράζουμε το χταπόδι, σε κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φύλλο δάφνης σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε στραγγιστά από το ζουμί του και το ψιλοκόβουμε.

Αφήνουμε το ζουμί σε μπολ αρκετή ώρα, ώστε να “κατακάτσει” και να καθαρίσει όσο γίνεται περισσότερο.

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά.

Τα τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε για άλλα 1-2 λεπτά το τσιγάρισμα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζουμί απο το χταπόδι και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε και το χταπόδι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απο το λεμόνι, το ξύδι και τον άνηθο.

Βράζουμε τη σούπα μέχρι να χυλώσει.

Προσθέτουμε το ξύσμα και λίγο-λίγο τον χυμό λεμονιού και το ξύδι, μέχρι να επιτύχουμε τη γεύση που μας αρέσει (δεν είναι απαραίτητο να ρίξουμε όλη την ποσότητα, που αναφέρεται στα υλικά).

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.*Η συνταγή είμαι μια δημιουργική απόδοση μιας συνταγής του πατέρα Επιφάνειου από τη σεφ Νανά Γκαμπούρα.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.