
Υλικά
4 φιλέτα σολομού 250 γρ. το καθέναΥλικά
300 γρ. ζυμαρικά
300 γρ. πράσα
1 μέτριο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κ..σ πράσινο πιπέρι
200 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
180 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού
Ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. σόγια σος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και αλατίζουμε τον σολομό.
Τον βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Ανακατεύουμε σε ρηχό σκεύος τη σόγια, 1 κ.σ ε.π.
ελαιόλαδο και το σκόρδο, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Βάζουμε μέσα τον σολομό και τον αφήνουμε να μαριναρισθεί 20 λεπτά και 20 λεπτά από την άλλη μεριά.
Τον βγάζουμε στραγγιστά από τη μαρινάδα και τον αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τα πράσα, κρατάμε το λευκό μέρος και τα κόβουμε σε μέτριες ροδέλες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον σολομό για 3-5 λεπτά από κάθε μεριά ανάλογα με το πάχος του φιλέτου ή μέχρι να γίνει η σάρκα αδιαφανής και να πάρει ροζ χρώμα.
Βγάζουμε τον σολομό σε πιατέλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα πράσα, το κρεμμυδάκι και το πιπέρι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν.
Ανεβάζουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε 1 ½ φλ.
καυτό νερό.
Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα σουρώνουμε.
Τα μοιράζουμε σε πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα των πράσων, ακουμπάμε επάνω ένα κομμάτι σολομού και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.
Σερβίρουμε αμέσως.
A.T.