
Υλικά
1 ½ κ. παϊδάκια γαλλικής κοπής* από αρνί τουλάχιστον 15 κιλών (γύρω στα 12 -13 παϊδάκια) Υλικά (για 8 άτομα)
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
Για τη γέμιση*
½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ κ. ρύζι μπασμάτι ή μισό - μισό με αγριόρυζο ή κουσκούς ή πλιγούρι
2 φλ. σπανάκι φρέσκο
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ½ φλ. φέτα σκληρή
1 μεγάλο λεμόνι χυμό και ξύσμα
2 λεμόνια ή λάιμ σε φέτες
Αλάτι, 1 κ.γ. πράσινο πιπέρι τριμμένο
Για τη σάλτσα
1 φλ. φρέσκο μαϊντανό
1 κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους
½ φλ. κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.σ. κόκκινο ξύδι
1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι πράσινο
½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι σε νιφάδες
½ φλ. ε. π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, το σκόρδο, το πράσινο πιπέρι και το αλάτι.
Περνάμε με λίγο ελαιόλαδο τα παϊδάκια και πασπαλίζουμε παντού με το μείγμα.
Ενώνουμε τις δύο άκρες και δένουμε καλά μεταξύ τους το πρώτο και το τελευταίο παϊδάκι της σειράς.
Αν είναι δυνατόν, την τοποθετούμε σε ένα σκεύος όπως η φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, για να μην συρρικνωθεί και κλείσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.Ακουμπάμε το σκεύος όπου έχουμε τοποθετήσει την κορώνα σε ταψί, που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα, και ψήνουμε για 45 -50 λεπτά, ανάλογα με το πόσο παχύ είναι το αρνί, αφού καλύψουμε με αλουμινόχαρτο ένα- ένα τα παιδάκια για να μην μαυρίσουν.
Βγάζουμε από τον φούρνο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 15 -18 λεπτά. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι με τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι* και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
Ρίχνουμε ζεστό νερό σε αναλογία 2 ½ νερό προς 1 ρύζι και βράζουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας.
Μόλις απορροφήσει τα υγρά του το ρύζι (όχι εντελώς) ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη φέτα και το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 3-4 λεπτά.
Μεταφέρουμε την κορώνα σε μια πιατέλα, γεμίζουμε με το ρύζι, στολίζουμε με τα λεμόνια και σερβίρουμε αμέσως με τη σάλτσα.
Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και το λάδι, στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο σιγά -σιγά μέχρι να ενσωματωθούν στη σάλτσα.*Για να φτιάξουμε αυτό το φαγητό ζητάμε από τον κρεοπώλη να μην χωρίσει τα παϊδάκια μεταξύ τους.
“Γαλλική κοπή” σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί το κρέας που υπάρχει κατά μήκος του οστού και έχει μείνει η ζουμερή μπουκίτσα.
Θα το κάνει ο κρεοπώλης μας. *Μια άλλη γέμιση, μπορεί να γίνει με μια φρατζόλα ψωμί χωριάτικο κομμένο σε κύβους, φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι, δενδρολίβανο, σκόρδο, γραβιέρα σε κύβους, κασέρι σε κύβους, αλάτι και πράσινο πιπέρι.
*Αν χρησιμοποιήσουμε κους κους ή πλιγούρι, θα τροποποιήσουμε ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας το χρόνο βρασμού.