Υλικά
1 κ. μοσχάρι σπάλα ή ελιά ή ποντίκι κομμένο σε μικρές μερίδες Υλικά
1 ½ κ. μικρά κολοκυθάκια
1 κ. ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
10 ολόκληροι κόκκοι πιπεριού
½ φλ. λευκό ξύδι
1 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλα
20 φρέσκα φύλλα δυόσμος σε λωρίδες
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά τα κολοκυθάκια.
Αν είναι πολύ μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα.
Αλλιώς τα κόβουμε σε δύο ή τρία κομμάτια.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια γυρίζοντάς τα μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να στραγγίσουν από το λάδι.
Ζεσταίνουμε σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) το 1 φλ.
ελαιόλαδο.
Τσιγαρίζουμε το κρέας καλά να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τους κόκκους πιπεριού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το ξύδι και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε 1 φλ.
καυτό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.
Σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα και το ξύλο της κανέλας, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 45 λεπτά.
Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, κουνάμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με τον δυόσμο, κουνάμε πάλι την κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα.
Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το σερβίρουμε όπως είναι ή με λευκό ρύζι.A.T.