Υλικά
1 κ. κρέας σπάλα ή ελιά ή ποντίκι κομμένο σε μερίδες Υλικά
1 κ. μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
⅓ φλ. λευκό ξύδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. καρότα ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
500 γρ. ώριμες ντομάτες τριμμένες
500 γρ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φουσκωτό κ.γ. πελτές ντομάτας
1 γερή πρέζα ζάχαρη
¾ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη.
Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες μπάμιες τις καθαρίζουμε, τις πλένουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένες, τις ξεπλένουμε γρήγορα με κρύο νερό να φύγει ο πάγος και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Βάζουμε τις μπάμιες σε μεγάλο ταψί να τις χωράει απλωτά, τις αλατίζουμε καλά και τις ραντίζουμε με το ξύδι.
Τις ανακατεύουμε και τις απλώνουμε σε μια στρώση.
Τις αφήνουμε 1 ώρα σε μέρος που να τις βλέπει ο ήλιος.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180οC για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να στεγνώσουν.
Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) το 1 φλ.
ελαιόλαδο.
Τσιγαρίζουμε το κρέας καλά να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε 1 φλ.
καυτό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.
Σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα σε κύβους και το καρότο και ανακατεύουμε το φαγητό 2-3 λεπτά να μαραθεί η ντομάτα.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και την πρέζα ζάχαρης, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 45 λεπτά.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις μπάμιες, κουνάμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.A.T.