Υλικά
1 μεγάλο χταπόδι 2-3 κ.Υλικά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml κρασί
1 ξερό φύλλο δάφνης
3-4 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
100 ml λευκό ξύδι
1 κεφάλι σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 ml γάλα
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα ταψάκι βάζουμε το χταπόδι μαζί με το κρασί, τη δάφνη, το μπαχάρι το κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 180οC για 45 λεπτά.
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, αφαιρούμε την φύτρα και βράζουμε μαζί με το γάλα μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, βάζουμε τις σκελίδες σε μίξερ μαζί με το γάλα και χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Ζεματίζουμε τον μαϊντανό σε βραστό νερό για 2 λεπτά, στραγγίζουμε, τον μεταφέρουμε σε λεκανάκι με παγάκια και νερό στραγγίζουμε πάλι καλά.
Χτυπάμε τον μαϊντανό στο μίξερ με τα 200 ml ελαιόλαδο και περνάμε το μείγμα από ένα λεπτό τούλι ή φίλτρο του γαλλικού καφέ.
Όταν ψηθεί το χταπόδι, παίρνουμε τα υγρά που έχουν μείνει στο ταψί και κάνουμε τη σάλτσα: βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 2-3 κ.σ ελαιόλαδο και 1 κ.σ αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει μια πάστα.
Προσθέτουμε τα υγρά από το ταψί και το λευκό ξύδι και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 5 -10 λεπτά μέχρι να δέσει και να γίνει παχύρευστη.
Σερβίρουμε το χταποδάκι με την κρέμα σκόρδου και τη σάλτσα και περιχύνουμε με το λάδι μαϊντανού.
*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Τα Τρία Γουρουνάκια", στη Θεσσαλονίκη.