Υλικά
600 γρ. φλάσκες μελιτζάνεςΥλικά
190 γρ. κίτρινες πιπεριές
240 γρ. κόκκινες πιπεριές
420 γρ. κόκκινα ξερά κρεμμύδια
50 γρ. σκόρδο ακαθάριστο
400 γρ. ρεβίθια βρασμένα ή πατάτα βρασμένη ή καρυδόψιχα καβουρδισμένη
250 ml εξ. π. ελαιόλαδο
150 ml ξύδι από κρασί
100 γρ. γιαούρτι
100 γρ. ταχίνι
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα (για μία μερίδα, δηλαδή 130 γρ. έτοιμη μελιτζανοσαλάτα):
90 γρ. φρέσκια ντομάτα ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
½ σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι
20 γρ. γιαούρτι
20 γρ. φέτα
10 γρ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
Λίγο μπούκοβο
Εκτέλεση
Ψήνουμε τις μελιτζάνες και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά ακαθάριστα πάνω στα κάρβουνα (ή στο γκριλ).
Τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ και δουλεύουμε ώσπου να γίνουν κρέμα.
Ξεχωριστά, χτυπάμε πολύ καλά το ταχίνι με τα βραστά ρεβίθια ή την πατάτα ή την καρυδόψυχα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το ξύδι δουλεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά -αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο νερό μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την επιθυμητή πυκνότητα.
Μεταφέρουμε την κρέμα των λαχανικών στο ταχίνι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Για να σερβίρουμε μαρινάρουμε την ντομάτα με το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα τοποθετώντας επάνω τη μαριναρισμένη ντομάτα, το γιαούρτι, τη λιαστή ντομάτα και το μπούκοβο.
*H συνταγή είναι από το εστιατόριο "Παράγκα" στη Ρόδο.