Υλικά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες ή μακρόστενες, κομμένες σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμμένο ή παρμεζάνα
200 γρ. τριμμένο καπνιστό τυρί τύπου Μετσοβόνε
4 αβγά
1 φλιτζ. γάλα
1 κ.σ. ρίγανη ή θρούμπι
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
λίγη τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις μελιτζάνες μαζί με το αλάτι και το σκόρδο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. (Για πιο ελαφρύ και εύκολο αποτέλεσμα, βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψάκι μαζί με το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 20'-30' στους 200°C στο φούρνο.)
Στο τέλος, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε τη ρίγανη και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το πιπέρι (σαν ομελέτα) και προσθέτουμε το καπνιστό τυρί. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στο μείγμα τις μελιτζάνες και λίγο αλάτι. Με ανάλαφρες κινήσεις φροντίζουμε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί ή στη φόρμα του κέικ, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι ή την παρμεζάνα και τη φρυγανιά και ψήνουμε στον φούρνο για 40' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει μια χρυσή κρούστα.
Tip
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις μελιτζάνες με μπριάμ που περίσσεψε από την προηγούμενη.