Υλικά
Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 22 εκ.
2 κιλά πατάτες
4 αυγά
500 γρ. ανθότυρο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
300 γρ. σαλάμι αέρος
4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι και ρίγανη
200 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλύνετε τις πατάτες και βράστε τις με τη φλούδα τους για 1 ώρα. Καθαρίστε τις και πολτοποιήστε τις.
Βάλτε τις σε ένα μπολ και προσθέστε τα αυγά, το ανθότυρο, τη μισή ποσότητα γραβιέρας, το σαλάμι ψιλοκομμένο, τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε το μείγμα.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα ψίχουλα του ψωμιού με το βούτυρο.
Καλύψτε το εσωτερικό μιας στρογγυλής φόρμας με αντικολλητικό χαρτί και απλώστε τα ψίχουλα. Ρίξτε επάνω το μίγμα με τις πατάτες, στρώστε το με μια σπάτουλα και πασπαλίστε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γραβιέρα.
Ψήστε στους 180ºC για 40 λεπτά, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου.
Αφήστε να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψετε σε μερίδες.
Tip
Αφήστε το αλμυρό κέικ να κρυώσει ελαφρά προτού το κόψετε σε μερίδες. Είναι εξίσου απολαυστικό και την επόμενη μέρα, αρκεί να το ζεστάνετε προηγουμένως για 20 λεπτά στους 170ºC .