Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
300 γρ. ρύζι αρμπόριο, καρολίνα ή νυχάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι βασιλικό
200 γρ. φέτα σε κομματάκια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αλέθουμε τις ντομάτες στο μούλτι, μαζί με τη φλούδα τους. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τις υπερώριμες ντομάτες του καλοκαιριού, που έχουν "σκάσει" σε ορισμένα σημεία. Όσο κι αν φαίνονται έτοιμες για πέταμα, κάνουν το νοστιμότερο ντοματόρυζο.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και το ρύζι σε δυνατή φωτιά. Μόλις το ρύζι γίνει διαφανές, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα μαζί με την κέτσαπ. Αλατίζουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και προσθέτουμε το νερό που αναλογεί στο ρύζι.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 20'. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι, όχι παραπάνω από ένα φλιτζανάκι του καφέ.
Όταν το ρύζι έχει σχεδόν μαλακώσει, ρίχνουμε τη φέτα και τον βασιλικό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, από πάνω βάζουμε και το καπάκι και αφήνουμε το ρύζι μας να ξεκουραστεί για 5' πριν το σερβίρουμε. Έτσι γίνεται πιο σπυρωτό.
Σερβίρουμε με άφθονο πιπέρι.
Tip
Μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό ή ξερό δυόσμο αντί για βασιλικό, αλλά και πλιγούρι αντί για ρύζι! Αν μας περισσεύει ένα κολοκυθάκι ή μια μελιτζάνα, τα προσθέτουμε κι αυτά.