Υλικά
750 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας χωρίς κόκαλο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
700 γρ. τριμμένες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γλ. κανέλα
3-4 κόκκους μπαχάρι
λίγο μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας
4 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
χυμό από ½ λεμόνι
250 ml γάλα
3 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
100 γρ. τριμμένο κασέρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόψτε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε στην κατσαρόλα 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας με τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Αφήστε τα για αρκετά λεπτά σε δυνατή φωτιά και μετά ρίξτε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το μέλι, αλάτι και πιπέρι.
Ρίξτε ½ λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος και μαγειρέψτε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Πλύνετε τις μελιτζάνες και τρυπήστε τις σε αρκετά σημεία με το πιρούνι. Ψήστε τις στους 200°C για 35'-45'. Όσο είναι ζεστές, ξεφλουδίστε τις και αφήστε την ψίχα τους για 5' σε ένα μπολ με νερό και χυμό από ½ λεμόνι. Στραγγίξτε την ψίχα και ψιλοκόψτε τη.
Βάλτε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν και ρίξτε το γάλα.
Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Αλατοπιπερώστε και ρίξτε την ψίχα της μελιτζάνας και το κασέρι. Αφήστε τον πουρέ για 1'-2' στη φωτιά και κατεβάστε από την εστία.
Για να σερβίρετε, μοιράστε τον πουρέ της μελιτζάνας στα πιάτα και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του.
Tip
Κλασικό πολίτικο φαγητό, ιδανικό για γιορτινό ή κυριακάτικο τραπέζι.