Υλικά
250 γρ. ρύζι καρολίνα
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι, μαζί με τη φλούδα
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο περασμένες από το μούλτι μαζί με το κρεμμύδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
3 πιπεριές κέρατο κομμένες σε ροδέλες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για 2'-3' το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τον πελτέ και το ρύζι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλο 1'.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία κλίμακα και ρίχνουμε λίγο λίγο νεράκι, ανακατεύοντας πού και πού.
Το πιλάφι είναι έτοιμο όταν το ρύζι "κρατάει" ελάχιστα και δείχνει σαν πηχτή σούπα. Μη διστάσετε σε αυτή τη φάση να το κατεβάσετε από τη φωτιά, γιατί μέχρι να το σερβίρετε στο πιάτο θα σφίξει πολύ παραπάνω.
Στο τέλος, ρίχνουμε τον βασιλικό ή τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι από πάνω. Το τρώμε αμέσως, πριν σφίξει.
Tip
Mπορούμε να το φτιάξουμε και με ψιλό ή χοντρό κριθαράκι ή με χυλοπίτες. Ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη στο τέλος χαρίζει επιπλέον άρωμα, αλλά και αντιοξείδωση.