Υλικά
6 χοντρές αργίτικες μελιτζάνες κομμένες στη μέση
αλάτι
ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
Για το χούμους
200 γρ. ρεβίθια
χυμό από 1-2 λεμόνια
ξύσμα από 1 λεμόνι
100 γρ. ταχίνι
1 κοφτό κ.γλ. κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένο
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
150 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλάτα
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. ντοματίνια ψιλοκομμένα
χυμό από ½ λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβίθια.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και ψήνουμε για ½ ώρα στους 200°C τις μελιτζάνες, αφού τις αλατίσουμε, τις αλείψουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίσουμε με λίγο θυμάρι.
Για το χούμους, βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα λιώνουμε στο μούλτι μαζί με τον χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, το ταχίνι, το κύμινο, το σκόρδο, την πάπρικα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Αν δυσκολεύεται το μούλτι στο χτύπημα, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ρεβίθια. Θέλουμε έναν βελούδινο, σφιχτό πουρέ.
Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψάκι που να τις χωράει ίσα ίσα και τις γεμίζουμε με το χούμους. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ξαναβάζουμε το φαγητό στο φούρνο για 20'.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σαλάτα: Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα ντοματίνια, προσθέτουμε τα καρύδια και τον μαϊντανό, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά με το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε τις μελιτζάνες με τη σαλάτα, που στην ουσία τις συνοδεύει σαν ντιπ.
Τρώγονται νοστιμότερες χλιαρές, σε θερμοκρασία δωματίου.
Tip
Για τέλεια νοστιμιά, σερβίρουμε το φαγητό με ψημένες αραβικές πιτούλες ή πίτες για σουβλάκι, που τις ζεσταίνουμε, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι.