Υλικά
1½ κιλό αρνί ή κατσίκι σε μερίδες
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
250 γρ. ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα (προτιμήστε ελληνικά, που δεν είναι υπερβολικά γλυκά, ενώ δίνουν και μια ξινάδα)
1 κ.σ. σταφίδες ξανθές
5 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
1½ ποτήρι ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό το κρέας. Μόλις μαλακώσει, το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί του.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια.
Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι, τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα μαζί με αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το ρύζι διάφανο (αν πλύνουμε προηγουμένως το ρύζι, το πιλάφι μας θα γίνει πιο σπυρωτό).
Στο μεταξύ, έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180°C.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί το κρέας μαζί με το ρύζι, προσθέτουμε 1½ ποτήρι ζεστό ζωμό από το κρέας και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει το ρύζι.
Όσο ψήνεται το φαγητό, φροντίζουμε να γυρίσουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζωμό ή νερό παραπάνω.
Στο σερβίρισμα ταιριάζει πολύ με πρόβειο γιαούρτι.
Tips
Για περισσότερο άρωμα, μαζί με τα κρεμμυδάκια βάζουμε άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, μάραθο ψιλοκομμένο ή και μίγμα από όλα τα μυρωδικά.