Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο αγελάδος σε μικρά κυβάκια
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 αβγό
λίγο νερό (1-2 κ.σ.)
Για τη γέμιση
4 πράσα πολύ ψιλοκομμένα
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
½ κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
½ κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1½ φλιτζ. κασέρι τριμμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
βούτυρο ή ελαιόλαδο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας δουλεύουμε το μίγμα να γίνει ψιχουλιαστό.
Ρίχνουμε το αβγό και δουλεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη. Αν δυσκολευόμαστε, ρίχνουμε 1-2 κ.σ. νερό.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για ½ ώρα στο ψυγείο.
Για τη γέμιση, ρίχνουμε 1 φλιτζ. νερό στο πιο μεγάλο μας τηγάνι μαζί με τα πράσα και το κρεμμύδι και τα αχνίζουμε μέχρι να σωθεί εντελώς το νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τον κιμά, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, τη ρίγανη και την πάπρικα και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ο κιμάς. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να απορροφήσει όλα του τα ζουμάκια, για 10' περίπου.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κασέρι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε καλά την ταρτιέρα.
Ανάμεσα σε δύο χαρτιά ψησίματος, ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρό φύλλο. Το απλώνουμε στην ταρτιέρα, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα.
Προσοχή στο άπλωμα της ζύμης, ιδιαίτερα στο γείσο του πάτου: την πιέζουμε με το χέρι, έτσι ώστε να βγει λεπτή. Τρυπάμε παντού με πιρούνι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και ψήνουμε για 45' περίπου ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Tip
Για πιο έντονη γεύση, προσθέτουμε 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο, που το σοτάτουμε μαζί με το πράσο και το κρεμμύδι, αλλά και μια σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο.