Υλικά
60 αμπελόφυλλα, πλυμμένα
2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
λίγα φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές βιτάμ
1 λεμόνι
4 κουταλιές γεμάτες κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Όταν αρχίσει και κοχλάζει το νερό ρίχνουμε λίγα λίγα τα αμπελόφυλλα να ζεματιστούν.
Μόλις δούμε ότι μαλακώνουν τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε λίγο τα κρεμμύδια, το δυόσμο, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.
Τέλος προσθέτουμε το ρύζι μαζί με 2 φλιτζάνια νερό και το αφήνουμε να βράσει, έτσι ώστε να "πιει" το νερό του.
Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στο κάτω μέρος της μερικά αμπελόφυλλα πάνω στα οποία θα στρώσουμε τα ντολμαδάκια.
Παίρνουμε με ένα κουταλάκι λίγη από τη γέμιση και τη βάζουμε από την πλευρά του φύλλου που είναι τα νεύρα του και κοντά στο κοτσάνι και διπλώνουμε σε ντολμαδάκι. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.
Τα στρώνουμε κυκλικά στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για περίπου μισή ώρα.
Όταν βράσει το φαγητό μας αφαιρούμε (κρατώντας τη κατσαρόλα καλυμμένη με το πιάτο) το επιπλέον ζουμί ώστε με αυτό να φτιάξουμε τη σάλτσα.
Σε μια κατσαρόλα διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό του λεμονιού και ρίχνουμε 2 φλιτζάνια από το ζουμί του φαγητού. Αν το ζουμί είναι λιγότερο συμπληρώνουμε την ποσότητα με νερό.
Προσθέτουμε και το βιτάμ και τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η σάλτσα να δέσει.