Υλικά
όσπρια (ρεβίθια, ή φάβα, ή ξερά μπιζέλια, ή κουκιά - ένα είδος κάθε φορά) βρασμένα
1 κύβο λαχανικών ή αλάτι
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη για κάθε 250 γρ. όσπριου
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο για κάθε 250 γρ. όσπριου
τριμμένη φρυγανιά όσο πάρει (περίπου 1/2 κούπα για κάθε 250 γρ. όσπριου)
πάπρικα
πιπέρι
μπούκοβο
άνηθο
μαϊντανό
δυόσμο
λίγη σόδα
αλεύρι για το τηγάνισμα
λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σουρώνουμε τα όσπρια, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Τα λιώνουμε με το πιρούνι (εκτός από τη φάβα).
Βάζουμε τα βρασμένα όσπρια σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα δουλεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.
Πλάθουμε το μείγμα σε μεγάλους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.