Υλικά
Για τα γεμιστά:
6 ντομάτες
8 πιπεριές
5 μελιτζάνες
300 γρ. κιμά
1 και 1/4 περίπου κούπας ρύζι
2 μεγάλα κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο
1 κούπα χυμό ντομάτας και το εσωτερικό από τις ντομάτες που αδειάσαμε
1 κουταλιά πελτέ
2 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα
1/2 κουταλάκι
ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
1 και 1/2 κούπας λάδι
Για το μπριάμ:
4 πατάτες μέτριες
4 κολοκυθάκια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες τις ανοίγουμε και αφαιρούμε το εσωτερικό τους με κουταλάκι. Το ίδιο κάνουμε και για τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό λάδι και μέσα σ’ αυτό τον κιμά και το κρεμμύδι με το σκόρδο (τριμμένα) και σοτάρουμε ελαφρά. Ύστερα ρίχνουμε το κολοκυθάκι και αυτό τριμμένο.
Αφού σοταριστεί και αυτό για λίγο ρίχνουμε το χυμό και τον πελτέ και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ύστερα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο το ρύζι αλάτι πιπέρι και ζάχαρη και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Γεμίζουμε μ’ αυτό το μείγμα τα λαχανικά μας και αραδιάζουμε στο μισό ταψί.
Έπειτα σε μια λεκάνη κόβουμε τις πατάτες όχι πολύ χοντρές και τα κολοκυθάκια σε φέτες. Βάζουμε αλάτι πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε στο ταψί.
Κόβουμε το σκόρδο σε φετάκια και το βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες και τα κολοκύθια.
Περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό ντομάτας (έχουμε πολτοποιήσει το εσωτερικό της ντομάτας) και έπειτα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνουμε το φαγητό στους 190 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου ή ώσπου να ροδίσει το φαγητό μας και να μείνει μ’ ελάχιστη σάλτσα.