Υλικά
400 γρ. ρεβίθια
1 κ.σ. σόδα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι
νερό ή ζωμό και λαχανικά αν έχουμε ή και τα δύο
1 φλιτζ. του καφέ μανέστρα
χυμό από ένα λεμόνι
1 κ.σ. ταχίνι προαιρετικά
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό από το βράδυ και μισή ώρα πριν τα βράσουμε ρίχνουμε μέσα στο νερό 1 κουταλιά της σούπας σόδα.
Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε.
Εν τω μεταξύ σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα ρεβίθια, αλάτι, πιπέρι, φύλλα δάφνης, μουστάρδα σε σκόνη και νερό ή ζωμό (ή και τα δύο) έτσι ώστε να τα σκεπάζει με το παραπάνω.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστή την κατσαρόλα και αφού βράσουν καλά, προς το τέλος ρίχνουμε τη μανέστρα.
Ανακατεύουμε καλά να μην κολλήσει Προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειάζεται.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά ακόμη και τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στον οποίο έχουμε διαλύσει το ταχίνι.