Υλικά
1 μεγάλη μελιτζάνα, περίπου 400 γρ.
4 φρ. κρεμμυδάκια
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά τσίλι
20 γρ. ανάλατα φιστίκια
1/2 φλ. soy sauce
1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε 250 ml νερό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή wok, σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε σε μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια τη σάρκα της μελιτζάνας, τοποθετώντας τα στο τηγάνι, με τη φλούδα προς τα κάτω.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10' με το καπάκι, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα κρεμμυδάκια, το λευκό μέρος τους σε μήκος 3cm υπό γωνία και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε την πιπεριά τσίλι μαζί με το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε δύο μπολ με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
Όταν η μελιτζάνα αρχίσει να καπνίζει, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το λευκό κρεμμυδάκι και τα φιστίκια στο τηγάνι, ανακατεύοντας τακτικά.
Μετά από 2', ρίχνουμε ελάχιστο νερό, τη σάλτσα σόγιας, την καστανή ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία ένταση.
Γυρίζουμε τα κομμάτια της μελιτζάνας και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά, αφού σβήσουμε τη φωτιά.
Σερβίρουμε προσθέτοντας το κρεμμυδάκι και την πιπεριά τσίλι που είχαμε στα μπολ με το νερό.