Υλικά
1 κιλό κανταΐφι το οποίο έχουμε χτενίσει και αφρατέψει
500 γρ. λιωμένο βούτυρο ή μισό-μισό με λάδι
700 γρ. κιμάς αρνίσιος χοντροκομμένος
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
2-3 σπόροι μπαχάρι
1/2 κοφτό κ.γ. κύμινο
1/2 κοφτό κ.γ. κανέλα
4 κ.σ. κουκουνάρι
4 κ.σ.σταφίδες
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Αλείψουμε το ταψί με λίγο βούτυρο.
Στη συνέχεια, παίρνουμε το μισό κανταΐφι και καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου, μουσκεύουμε το κανταΐφι με το λιωμένο βούτυρο.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, τοποθετούμε το ταψάκι με τη βάση από το κανταΐφι και ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Ύστερα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε τηγάνι μαζί με τον κιμά και με βούτυρο ή λάδι, μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο, μερικούς σπόρους από μπαχάρι και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στο τέλος για να μη βαρύνει το φαγητό.
Ανακατεύουμε μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί.
Καρυκεύουμε με πιπέρι, αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να τραβήξει όλα του τα υγρά.
Στην ψημένη βάση της πίτας, ρίχνουμε το μαγειρεμένο κιμά και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.
Κατόπιν παίρνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι, το ανοίγουμε και το τοποθετούμε επάνω από τον μαγειρεμένο κιμά για να δημιουργήσουμε το καπάκι της πίτας.
Προσέχουμε να πάει παντού και να κλείσουμε τα κενά που μπορεί να δημιουργηθούν.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε προς τα μέσα το κανταΐφι, για να αγκαλιάσει τον κιμά και τη βάση.
Παίρνουμε λιωμένο βούτυρο και μουσκεύουμε όλη την επιφάνεια από το καπάκι της πίτας.
Θα χρειαστεί αρκετό για να γίνει τραγανή η κρούστα και να πάρει ωραίο χρώμα.
Εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί πάνω από το κανταΐφι για πιο έντονη γεύση και τραγανή κρούστα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.