Υλικά
10 φύλλα για πίτα ή του μπακλαβά
500 γρ. πράσινα φασόλια ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες κομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 ντομάτες χωρίς την φλούδα σε κομματάκια κομμένες
200 γρ. τυρί κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα, αλλά σκληρό
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για την κρέμα:
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο
2 κούπες γάλα
Για τη σάλτσα:
4 κ.σ. αλεύρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φασόλια και τα βράζουμε για 7 λεπτά. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα σπόρια τις ντομάτες, τις κόβουμε σε κομματάκια, κύβους και τις αφήνουμε για λίγο να φύγει ο χυμός.
Με τα υλικά της κρέμας κάνουμε την κρέμα: Βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί, μετά το αλεύρι και μετά το γάλα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια λεκάνη, βάζουμε τα φασόλια και την κρέμα.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι να ξανθύνουν λίγο.
Στύβουμε λίγο με το χέρι τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο κρεμμύδι.
Ρίχνουμε και το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το τυρί. Κάνουμε τη σάλτσα: Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το αλεύρι, το νερό και τα ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
Αλείφουμε ένα ταψί ή πυρέξ με λάδι. Βάζουμε τα πέντε φύλλα ένα-ένα, αλείφοντας με τη σάλτσα.
Βάζουμε τα φασόλια, κοιτάμε να πάνε παντού. Βάζουμε και τα άλλα πέντε φύλλα, πάλι ένα-ένα αλείφοντας με τη σάλτσα, και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά.