Υλικά
1 πακέτο γίγαντες (500 γρ.)
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
2 - 3 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5 - 6 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
3 - 4 καρότα σε ροδέλες
200 γρ. Σπανάκι χοντροκομμένο
½ ματσάκι καυκαλήθρα ψιλοκομμένη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανάβω τον φούρνο στους 200°C.
Βάζω τους γίγαντες σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν από το βράδυ. Την άλλη μέρα τους σουρώνω και τους βράζω για 25 - 30 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζω το λάδι, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα καρότα και τα τσιγαρίζω για 6 - 7 λεπτά.
Μετά προσθέτω τις ντομάτες, το σπανάκι, τις καυκαλήθρες, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον μάραθο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
Αφήνω να βράσουν και να χυλώσουν.
Αδειάζω τους γίγαντες σε ένα ταψί.
Προσθέτω στο ταψί όλα τα χορταρικά και τα ανακατεύω να ενωθούν όλα μεταξύ τους.
Τα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τα ψήνω γύρω στα 15 λεπτά.
Μετά βγάζω το αλουμινόχαρτο και τα αφήνω λίγο ακόμα στον φούρνο, να πάρουν χρώμα.
Tip
Όταν βάλω στον φούρνο τους γίγαντες, πρέπει να είναι βρασμένοι καλά. Δεν πρέπει να μείνουν πολλή ώρα στον φούρνο, γιατί θα λιώσουν τα χόρτα. Όταν σβήσω τον φούρνο, βγάζω το ταψί έξω. Για να πάρουν χρώμα, θέλουν γύρω στα 10 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο. Αν θέλω, όπως είναι ζεστοί, τρίβω από πάνω λίγο τυρί και σερβίρω.