Υλικά
•1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
•4 - 5 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
•4 - 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
•½ ματσάκι άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένα (μισό μισό)
•1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
•1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
•½ ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
•τη σάρκα από 1 πορτοκάλι χοντροκομμένη
•200 γρ. ρύζι γλασέ
•αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένω το ρύζι με κρύο νερό και το σουρώνω.
Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά μαζί με το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτω τα κρεμμυδάκια και τα πράσα και τα τσιγαρίζω για 4 – 5 λεπτά περίπου.
Βάζω μετά το σπανάκι, τον άνηθο και τον μάραθο, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό.
Μόλις πάρει βράσει, βάζω και το ρύζι και το ανακατεύω συνέχεια για να μην κολλήσει.
Όταν πιει το ζουμί του, δοκιμάζω το ρύζι και αν έχει βράσει ρίχνω τον χυμό του λεμονιού και το πορτοκάλι, κουνώντας την κατσαρόλα για να πάνε παντού.
Αν το ρύζι θέλει λίγο βράσιμο ακόμα, προσθέτω λίγο νερό, περιμένω να το πιει και να βράσει και μετά βάζω τον χυμό λεμονιού.
Αφήνω το φαγητό να πάρει 2 - 3 βράσεις μαζί με το λεμόνι και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τρώγεται πιο καλά κρύο.
Tip
Θέλει προσοχή στην ποσότητα του νερού που θα βάλω στο φαγητό, γι’ αυτό καλό είναι να ρίχνω λίγο νερό στην αρχή και, αν χρειάζεται, να προσθέτω σταδιακά κι άλλο.