Υλικά
600 γρ. μοσχάρι (ποντίκι ή ελιά ή χτένι) κομμένο σε μπουκιές
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
1 πράσο σε ροδέλες
2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένα
3 πατάτες σε κυβάκια
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
600 γρ. περίπου παντζάρια ωμά, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
½ φλιτζ. ξίδι
μερικούς κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
γιαούρτι για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το πράσο, το σέλινο, τις πατάτες και τα παντζάρια με το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το κρέας, τη ζάχαρη και τον πελτέ και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε το κύμινο και την πάπρικα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί.
Το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε νερό να καλύπτει καλά τα υλικά μας και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο το καπάκι μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό σε κάθε πιάτο.
Tip
Ιδανικά στο σερβίρισμα του ταιριάζει η "σμετάνα", η ξινή, βελούδινη, πηχτή κρέμα γάλακτος που θα βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ που πουλάνε ρώσικα και βαλκάνια προϊόντα.