Υλικά
2 κιλά μοσχάρι χτένι σε μερίδες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
25 κρεμμυδάκια του στιφάδου
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κυδώνια κομμένα σε χοντρές φέτες
1 κ.γλ. πιπέρι σε κόκκους
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
2 κ.σ. μέλι
½ φιάλη γλυκό σαμιώτικο κρασί
2 κ.σ. μουστάρδα
χυμό από 2 πορτοκάλια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε το κρέας σε μια κατά προτίμηση χαμηλή και φαρδιά γάστρα.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα κυδώνια (δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους, μόνο τα κουκούτσια), το δαφνόφυλλο, τους κόκκους πιπέρι και την κανέλα.
Στο μούλτι χτυπάμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και τη μουστάρδα. Απλώνουμε το μίγμα στη γάστρα και προσθέτουμε το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε τη γάστρα.
Αν δεν έχει καπάκι, καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το φαγητό για 3 ώρες.
Αφαιρούμε το χαρτί ή το καπάκι, περιχύνουμε ομοιόμορφα το κρέας, τα κυδώνια και τα κρεμμυδάκια με το ζουμάκι και ψήνουμε χωρίς σκέπασμα μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμυδάκια και τα κυδώνια.