Follow us

Η αυθεντική ολλανδική μηλόπιτα

Ελληνίδα από επιλογή, με οικογενειακές ρίζες ανά την Ευρώπη, πολυσυλλεκτική σε εμπειρίες, η Έσθερ Ανδρεάδη πιστεύει στο φλερτ της στιγμής με τη συνταγή. Ετοιμάζοντας το πρώτο της βιβλίο, συζητά με τον Διονύση Κούκη για τη σχέση της με την κουζίνα και μας δίνει πέντε συνταγές για ένα ιδιαίτερο brunch κατ οίκον.

Η αυθεντική ολλανδική μηλόπιτα

Υλικά

Υλικά (για 10 άτομα)

Ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

100 γρ. ανάλατο βούτυρο

3 κ.σ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

100-150 ml γάλα (πλήρες)

Γέμιση

2 κιλά μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

200 γρ. μαύρη ζάχαρη

1 χούφτα σταφίδες (μουσκεμένες ήδη στο νερό γιο 10 λεπτό)

1 χούφτα φουντούκια ψιλοκομμένα

Χυμός από 2 λεμόνια

Μαρέγκα

3 αβγά (μόνο το ασπράδι)

50 γρ. ζάχαρη-αχνή

125 ml σαντιγί

Παρασκευή

Βάζουμε τα αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τα κομματάκια από το κρύο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ανακατεύουμε με το χέρι.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε αργά το γάλα και φτιάχνουμε μια ζύμη που την πλάθουμε σαν μια μπάλα.

Καλύπτουμε μετά τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βάζουμε τις φέτες των μήλων σε ένα βαθύ μπολ, τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού, ζάχαρη και κανέλα.

Τα αφήνουμε για 60 λεπτά και προσεκτικά τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι, για να πάρουν όλες οι φέτες τα συστατικά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε μια ξύλινη επιφάνεια και την ανοίγουμε, δίνοντάς της μια στρογγυλή μορφή.

Το πάχος της δε θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο.

Την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί για τάρτα γι αυτό πρέπει να προσέξουμε να ανοίξουμε τη ζύμη μας τόσα, όσο να εφάπτεται στο μέγεθος του ταψιού.

Βάζουμε το ταψί με τη ζύμη στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια και τις σταφίδες.

Κατόπιν, απλώνουμε τα μήλα.

Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη-άχνη, προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε τη μηλόπιτα με το μίγμα αυτό και ψήνουμε την τάρτα για 45 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό, πασπαλίζοντας το με επιπλέον κανέλα.

«Θυμάμαι ότι τρώγαμε αυτό το γλυκό για να περνάει πιο ευχάριστα ο μακρύς και προπάντων κρύος ολλανδικός χειμώνας.

Όμως, κακά τα ψέματα, n μηλόπιτα τρώγεται κάθε εποχή».

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.