Υλικά
2 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένηΥλικά για 8-10 άτομα
½ φλιτζ. αλεύρι και λίγο επιπλέον για το ταψί
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
8 αβγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού
3-4 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου
3 κουτ. σούπας μπράντι
αμύγδαλα ασπρισμένα για διακόσμηση
λίγο βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
χυμό ½ λεμονιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C.
Αναμειγνύετε την αμυγδαλόψιχα με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάτε σε ένα μπολ με σύρμα τους κρόκους των αβγών μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτετε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού το άρωμα πικραμύγδαλου και το μπράντι και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμη μέχρι ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε προσεκτικά στο μπολ με ξύλινο κουτάλι και με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη φύγει ο αέρας της.
Μεταφέρετε το μείγμα σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψί και το ψήνετε για 10΄.
Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 170ο C και το αφήνετε για άλλα 20΄-25΄.
Ελέγχετε αν έχει ψηθεί το γλυκό βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του: η λάμα πρέπει να βγαίνει στεγνή.
Βγάζετε την αμυγδαλόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει λίγο και την κόβετε σε κομμάτια.
Στολίζετε κάθε κομμάτι με ένα ασπρισμένο αμύγδαλο.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε 1 ½ φλιτζάνι νερό με τη ζάχαρη και στο τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού.
Περιχύνετε με το χλιαρό σιρόπι την αμυγδαλόπιτα.
Περιμένετε να ποτίσει με το σιρόπι και τη σερβίρετε πασπαλισμένη με σκόνη κανέλα.