Υλικά
υλικά
για το παντεσπάνι:
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο (που έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου)
3 αβγά
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 κ.σ. πολύ δυνατό εσπρέσσο ή ανάλογο στιγμιαίο καφέ
για την κρέμα βουτύρου:
200 γρ. βούτυρο φρέσκο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κρόκους πολύ φρέσκων αβγών
2 κ.σ. πολύ δυνατό εσπρέσσο ή ανάλογο στιγμιαίο καφέ
σοκολάτα κουβερτούρα και φουντούκια ή αμύγδαλα, για το γαρνίρισμα
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Βουτυρώνουμε δύο φόρμες διαμέτρου 20-22 εκ.
και τις καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος.* Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι ν' ασπρίσει και ν' αφρατέψει.
Προσθέτουμε τ' αβγά ένα-ένα, εναλλάξ με αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
Ανακατεύουμε τη μαγιά με το υπόλοιπο αλεύρι και τα προσθέτουμε, μαζί με τον καφέ.
Μοιράζουμε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνουμε το παντεσπάνι γιά 20'-25', μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Μόλις κρυώσει ελαφρά, ραντίζουμε με λίγο νερό το χαρτί και ξεκολλάμε προσεκτικά τα παντεσπάνια.Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για την κρέμα με την άχνη.
Προσθέτουμε ένα-ένα τ' αβγά και μετά τον καφέ.
Βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος το ένα παντεσπάνι και απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 της κρέμας.
ακουμπάμε επάνω το άλλο παντεσπάνι και καλύπτουμε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα.
Γαρνίρουμε, αν θέλουμε με σαντιγί από κορνέ.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με κουβερτούρα τριμμένη ή ξύσμα και καβουρδισμένα, χοντροκομμένα φουντούκια ή αμύγδαλα. * μπορούμε να ψήσουμε το παντεσπάνι σε μία φόρμα για 30'-35' και ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού.
Θα χωρίσουμε οριζόντια στη μέση το παντεσπάνι, με ένα μεγάλο μαχαίρι, με πλατειά λάμα.