Υλικά
υλικά
για το παντεσπάνι
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αβγά
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
για την πραλίνα
100 γρ. αμυγδαλόψιχα
100 γρ. ζάχαρη
για την κρέμα
350 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης ή 500 γρ. έτοιμη σαντιγί
επί πλέον
5 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
1 φλ.κ. λικέρ Αμαρέτο
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.
Χτυπάμε τ' αβγά με τη ζάχαρη μέχρι ν' αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο και το ξύσμα και ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα, βουτυρωμένη και αλευρωμένη και ψήνουμε για 30'-35'.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.Για να φτιάξουμε την πραλίνα, βάζουμε τα αμύγδαλα (δεν είναι απαραίτητο να είναι καθαρισμένα) σε αντικολλητικό τηγάνι ανάλογου μεγέθους και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη.
Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει ξανθιά και να ψηθούν τ' αμύγδαλα, προσέχοντας να μην σκουρύνει πολύ.
Απλώνουμε την καραμέλα με τ' αμύγδαλα σε βουτυρωμένο αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
Τη σπάμε με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια και τη χοντροκόβουμε στο μούλτι ή σε μπλέντερ (προσοχή, δεν θέλουμε να γίνει σκόνη).
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Ανακατεύουμε με κουτάλι μέσα στην κρέμα τη μισή πραλίνα.
Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια στα δύο.
Ραντίζουμε κάθε κομμάτι με λικέρ Αμαρέτο.
Απλώνουμε στο ένα κομμάτι τα 2/3 της κρέμας και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι.
Διαλύουμε τη μαρμελάδα σε 2 κ.σ χλιαρό νερό,, την περνάμε από μικρό σουρωτήρι και με μία σπάτουλα την απλώνουμε στα πλαϊνά της τούρτας.
Καλύπτουμε τα πλαϊνά με την πραλίνα, βοηθώντας με σπάτουλα να κολλήσει γύρω γύρω.
Απλώνουμε στο επάνω μέρος της τούρτας την υπόλοιπη κρέμα.
Γαρνίρουμε με καβουρδισμένα και κομμένα αμύγδαλα ( εναλλακτικά, φτιάχνουμε καραμέλα λειώνοντας αντίστοιχη ζάχαρη και απλώνοντάς την σε λεπτό στρώμα να κρυώσει.
Την σπάμε σε μικρά κομμάτια και γαρνίρουμε με αυτήν την επιφάνεια του γλυκού).