Υλικά
υλικά
για τη ζύμη σου:
150 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γρ. βούτυρο φρέσκο
300 ml νερό
4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
μερικές σταγόνες υγρό άρωμα βανίλιας
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ
γιά τη γέμιση:
300 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
1 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ
ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ο.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει μαζί με το νερό, σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί και το ανακατεύουμε ζωηρά με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τη βανίλια και τ' αβγά λίγα-λίγα (κρατάμε περίπου 1κ.σ για το άλειμμα), ανακατεύοντας να ενσωματωθούν, σχηματίζοντας μία μαλακιά ζύμη. Στρώνουμε ένα μικρό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνουμε.
Τοποθετούμε τη ζύμη μας στο κέντρο, σχηματίζοντας ένα στεφάνι.
Το αλείφουμε με λίγο αβγό και σκορπάμε ομοιόμορφα επάνω τα αμύγδαλα.Το ψήνουμε στους 220ο για 15' και χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 190ο, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 20'-25΄ακόμα.
Κόβουμε προσεκτικά το στεφάνι στη μέση οριζοντίως και βάζουμε ξανά τα δύο κομμάτια στο φούρνο για 5'.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Τοποθετούμε στην πιατέλα το ένα κομμάτι, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (απλώνουμε προηγουμένως στον πάτο της πιατέλας μία κουταλιά κρέμα, για να μη γλιστράει το γλυκό).
Απλώνουμε τη σαντιγύ και τα αμύγδαλα της γέμισης και ακουμπάμε επάνω, χωρίς να πιέσουμε, το άλλο κομμάτι του στεφανιού.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγη άχνη, που αφήνουμε να πέσει μέσα από μικρό κόσκινο.