Υλικά
υλικά
300 γρ. μπισκότα speculoos
400 γρ. τυρί Φιλαδέλφια
250 ml γάλα
3 κρόκοι αβγών
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο φράσκο
1 λοβό βανίλιας
4 φύλλα ζελατίνας (των 2 γρ. το καθένα)
1/2 ανανά φρέσκο (ή μία μέτρια κονσέρβα στραγγισμένο)
1 μέτριο ώριμο μάνγκο
2 ακτινίδια
γιά το κουλί πορτοκαλιού:
150ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 ώριμα ροδάκινα (ή passion fruits)
1κ.γ. κοφτό κορν φλάουερ
20 γρ. ζάχαρη άχνη
παρασκευή
Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος μιά φόρμα με έλασμα.
Λυώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην πάρει βράση.
Θρυματίζουμε σ' ενα μπολ τα μπισκότα, προσθέτουμε το βούτυρο και βάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
Το πατάμε καλά να γίνει ένα σκληρό στρώμα.Βάζουμε τη ζελατίνα να μουλιάσει σ' ενα βαθύ πιάτο με νερό.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι ν' ασπρίσουν.Σ' ένα μέτριο κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με το λοβό της βανίλιας, σχισμένο στη μέση και τα σποράκια ξυσμένα (ξύνουμε με κουταλάκι το εσωτερικό)και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει 2'. Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών και ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά να πήξει ελαφρά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι το σημείο να καλύπτει τη ράχη του κουταλιού (προσοχή, δεν πρέπει να βράσει).
Βγάζουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε τη ζελατίνα και τη βάζουμε στη ζεστή κρεμ ανγκλέζ ανακατεύοντας να λυώσει.
Αφαιρούμε το λοβό της βανίλιας και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εκτός ψυγείου.Σε μεγάλο μπολ δουλεύουμε με πιρούνι το τυρί να αφρατέψει και προσθέτουμε την κρέμα.
Ανακατεύουμε καλά να γίνει μία κρέμα ομοιογενής και την απλώνουμε επάνω στα μπισκότα.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο γιά 1 ώρα.Κόβουμε τον ανανά, το μάνγκο και τα ακτινίδια σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίζουν, κρατώντας το χυμό που θα κυλήσει.
Σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη, όσο χυμό άφησαν τα φρούτα και τη σάρκα από τα ροδάκινα, λυωμένη με πιρούνι.
Διαλύουμε το κορν φλάουερ σε 2 κ.σ κρύο νερό και το προσθέτουμε.
Αφήνουμε να σιγοβράσει λίγα λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει ελαφρά και κατόπιν το περνάμε από λεπτό σουρωτήρι.
Κρατάμε αυτή τη σάλτσα φρούτων (κουλί) σε μπολ, γιά το σερβίρισμα.Οταν πήξει το cheesecake απλώνουμε στην επιφάνεια τα φρούτα.
Την ώρα του σερβιρίσματος το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Σερβίρουμε με μιά κουταλιά από τη σάλτσα γύρω γύρω.