Υλικά
υλικά
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 γρ. καστανή ανεπεξέργαστη ζάχαρη
140 γρ. βούτυρο φρέσκο (εκτός ψυγείου)
280 γρ. νιφάδες (chips) μαύρης σοκολάτας, καλής ποιότητας (κατά προτίμηση με 60% κακάο)
1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. υγρό άρωμα βανίλιας
1/2 κ.γ. σόδα σε σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
3/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
παρασκευή
(η ζύμη πρέπει να προετοιμαστεί 24-36 ώρες νωρίτερα)Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν΄ ασπρίσει και να αφρατέψει, περίπου 4'-5'.
Προσθέτουμε το αβγό και τη βανίλια και χτυπάμε να ενωθούν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι.
Το προσθέτουμε στο άλλο μείγμα τμηματικά, ανακατεύοντας με σπάτουλα, και μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε (αυτό μπορεί να γίνει και στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, αλλά θέλει προσοχή να μην παραχτυπηθεί).
Ανακατεύουμε μέσα τις νιφάδες σοκολάτας με κουτάλι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 24 ώρες και ακόμα καλύτερα 36 ώρες.
Όταν είναι έτοιμη για χρήση θα την αφήσουμε να σταθεί 20' για να μαλακώσει ελαφρά.
Κόβουμε με κουτάλι κομμάτια της ζύμης σε μέγεθος μπαλίτσας του πινγκ πονγκ και τα ακουμπάμε σε μέτριο ταψάκι καλυμμένο με χαρτί ψησίματος, σε απόσταση 3εκ.
μεταξύ τους.
Τα πατάμε ελαφρά στη μέση με τη ράχη κουταλιού .
Βάζουμε ξανά το ταψάκι στο ψυγείο για 15' και ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Τα ψήνουμε για 14' περίπου (λίγο λιγότερο αν σας έχουν βγει μικρότερα), μέχρι να ροδίσουν αλλά να είναι μαλακά.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν 2'.
Μετά τα παίρνουμε με προσοχή με το χαρτί και τα ακουμπάμε σε σχάρα για να κρυώσουν.
Επαναλαμβάνουμε το ψήσιμο με την υπόλοιπη ζύμη.